Svijet
0

EU pozdravila izbor Abdullaha Gula za predsjednika

FENA
Evropska unija pozdravila je u utorak izbor Abdullaha Gula na mjesto turskog predsjednika i izrazila nadu da će nastaviti s privrednim i političkim reformama neophodnim za približavanje Turske Uniji.

Hose Manuel Barroso, predsjednik Evropske komisije, izjavio je da su nedavni parlamentarni izbori i današnji izbor Gula za turskog predsjednika "značajno ostvarenje za Tursku i za turski narod".

U njegovom saopćenju se dodaje da se Barroso nada da će vlada premijera Tayyipa Erdogana biti u stanju da nastavi svoj rad... i da će pregovorima o članstvu Turske u EU dati novi, pozitivan podsticaj", prenio je AP.

Rene van der Linden, predsjedavajući Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, također je pozdravio izbor Gula za predsjednika Turske, koga je okarakterizirao kao "modernog reformatora".

Gul je, kao ministar vanjskih poslova Turske, započeo oktobra 2005. pregovore s ministrima vanjskih poslova EU o ulasku u Uniju.

Oni su, međutim, zapali u ćorsokak jer je EU pristala da pregovara samo o dvije od ukupno 35 oblasti u kojima Turska mora da primijeni evropske standarde ako želi da postane članica Unije.

Razlog privremene suspenzije pregovora je odbijanje Ankare da svoje luke otvori za kiparske brodove zato što Turska ne priznaje Kipar koji je ušao u EU.