Borba protiv pušenja
0

EU povećava porez na cigarete

SRNA
Članice EU postigle su danas dogovor o povećnju poreza na cigarete za skoro 30 odsto, u pokušaju da smanje pušenje i poboljšaju zdravlje građana.

Ovaj sporazum dio je borbe EU protiv pušenja, koje, prema podacima britanskog zavoda za statistiku, svake godine u Evropi ubija više od milion muškaraca i 200 000 žena.

"Cilj ove direktive jeste da osigura viši stepen zaštite zdravlja povećanjem minimalnog poreza na cigarete", navodi se u saopštenju EU.

Promjena ove odluke, koja je dogovorena na sastanku ministara finansija u Briselu, počeće u većini članica 2014. godine.

Porez će biti povećan sa 64 evra na 90 evra na količinu od 1 000 cigareta i neće biti manji od 60 odsto prodajne cijene. Trenutni poreski nivo je 57 odsto prodajne cijene.

Bugarska, Grčka, Estonija, Letonija, Litvanija, Mađarska, Poljska i Rumunija, u kojima je cijena cigareta niža nego u ostatku EU, moći će da odgode primjenu novog minimalnog poreza do 2018. godine, rekao je neimenovani diplomata EU.

Očekuje se da će proizvođači, kao što su "Filip Moris" i "Rejnolds ameriken", osjetiti posljedice ove odluke. U prošlosti su slične mjere dovodile do pada prodaje cigareta, jer su pušači odustajali od svoje navike.