Svijet
0

EU potvrđuje evropsku perspektivu zapadnog Balkana

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropska unija uputila je u ponedjeljak iz Luxembourga poruku ohrabrenja zemljama zapadnog Balkana u kojoj potvrđuje njihovu evropsku perspektivu i nakon što su irski birači odbacili Lisabonski ugovor.

"Evropska unija ostaje čvrsto predana evropskoj perspektivi zapadnog Balkana i potiče zemlje u regiji da ispune potrebne uvjete", kaže se u zaključcima ministara vanjskih poslova, koji su se u ponedjeljak sastali u Luxembourgu, javila je Hina.

To je prvi ministarski sastanak nakon neuspješnog referenduma u Irskoj. Na prijedlog nekoliko ministara vanjskih poslova, u zaključke o zapadnom Balkanu ubačena je ta poruka ohrabrenja, jer Lisabonski ugovor treba zamijeniti sadašnji Ugovor iz Nice, koji je dizajniran za 27 zemalja članica, koliko ih Unija danas broji.

Vijeće je u svojim zaključcima pozdravilo potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom i Hercegovinom, kao "važan korak na putu te zemlje prema EU-u".

Ministri EU-a osudili su nasilne izgrede i druge nepravilnosti tokom izbora u Makedoniji te zatražili od vlasti te zemlje da provedu istragu o svim incidentima.