Svijet
0

EU poslala upozorenje bh. parlamentarcima

FENA
Parlament BiH primio je danas poruke upozorenja od ministara vanjskih poslova Češke Republike Karela Schwarzenberga, čija zemlja predsjedava EU-om, i Francuske, prethodne predsjedavajuće EU-om, Bernarda Kouchnera kojim pravcem i tempom BiH mora koračati na putu ka Evropskoj uniji.

Ovo je novinarima izjavio predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ilija Filipović nakon što su Schwarzenberg i Kouchner razgovarali sa članovima kolegija oba doma PSBiH, predsjednicima klubova u oba doma, članovima Zajedničke komisije za evropske integracije i Komisija za vanjske poslove PSBiH.

'Poruka je da su vrata EU-a otvorena za BiH. To će nas ohrabriti da predano radimo ono što nismo do sada', kazao je Filipović, priznajući kako je nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju urađeno malo.

Dodao je da su šefovi diplomatija Češke i Francuske također upozorili da vrijeme teče.

'Znamo da nismo ispunili sve uvjete. Neki zakoni su još u izvršnoj vlasti i čeka se njihov dolazak u Parlament, kao što su pitanja državne i vojne imovine', kazao je Filipović.

Naglasio je da je odgovornost na domaćim vlastima, te da međunarodna zajednica podržava 'prudski' proces i poziva ostale političke stranke da mu se priključe kako bi "taj kotač dobio veći zamah".

Češki ministar vanjskih poslova Schwarzenberg izjavio je da su on i Kouchner, a sa njima je jučer u BiH boravio i ministar vanjskih poslova Švedske, naredne predsjedavajuće EU-om, Carl Bildt, došli u BiH kao prijatelji koji se plaše da je BiH izgubila korak i propustila previše prilika.

On razumije da BiH ima veoma komplicirano ustavno uređenje. Istaknuo je kako nije na EU da sugerira kakav ustav treba imati BiH, ali da vlada i administracija moraju biti efikasniji.

'Postoje velike koristi od pojednostavljivanja administracije. Što je vlast jednostavnija, manje je prostora za korupciju', kazao je Schwarzenberg.

Na kraju je naglasio da je Evropska unija spremna da nastavi pomagati BiH.

'Ali vi morate vjerovati u zemlju. Vi morate vjerovati jedni drugima i vi morate donositi odluke. Morate imati volju da donosite odluke. To je ključ za napredak', kazao je češki ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg.