Svijet
0

EU pokreće antipiratsku misiju kod somalijske obale

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ratni brodovi i avioni Evropske unije trebali bi započeti s antipiratskim patrolama duž somalijske obale.

Šest brodova i tri izviđačka aviona iz najmanje osam zemalja EU, uključujući Britaniju, Francusku i Njemačku, pratit će trgovačke i humanitarne brodovde, javio je BBC.

U tom području, jednoj od najprometnijih svjetskih pomorskih linija, Adenskom zalivu, registrovano je skoro 100 piratskih napada u ovoj godini.

To je prva pomorska operacija u istoriji bloka.

Ona će preuzeti zadatak od postojeće NATO-ove misije i trajat će najmanje godinu dana.

Ministri vanjskiih poslova EU na svom sastanku u ponedjeljak u Bruxellesu trebali bi usvojiti, kako ih zvaničnici opisuju, robusna pravila angažmana.

Iako će ministri vanjskih poslova EU odobriti upotrebu vojne sile, sudbina svakog eventualno zarobljenog pirata ostat će, međutim, neizvjesna.

"EU razmatra sporazume kojima bi se osumnjičeni mogli prebaciti u treće zemlje koje su voljne ili su u poziciji da pokrenu sudski postupak", izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier.

Operacija je prva vojna misija EU kojom komanduje Britanac, admiral Philip Jones iz RAF-ovog Northwooda, koji nadzire vojne operacije van zemlje.

Saudijski supertanker Sirius Star i njegova posada još su u piratskim rukama nakon što su oteti sredinom novembra.

To je najveći tanker ikada otet i prevozio je teret od dva miliona barela nafte - četvrtinu saudijske dnevne proizvodnje vrijedna više od 100 miliona dolara.

Između ostalih brodova koje drže pirati je i ukrajinski MV Faina koji prevozi 33 tenka, kao i raketne bacače i municiju. Brod je otet 24. septembra.

Razne zemlje imaju brodove koji patroliraju somalijskom obalom, među kojima su SAD, Indija, Malezija i Rusija.