Svijet
0

EU: Podrška reformi poljoprivredne politike

FENA
Većina stanovnika Evropske unije daje podršku reformi poljoprivredne politike Unije i smatra ispravnim izdvajanje ogromne sume novca iz budžeta za podršku poljoprivredi, ali manje od polovine ispitanika nije čak ni čulo za to, pokazali su rezultati ispitivanja.

Zajednička poljoprivredna politika (CAP) već decenijama štiti stanovnike EU mnoštvom svojih propisa i poljoprivrednim subvencijama čiji je cilj povećanje prehrambene sigurnosti, ali je od 27.000 anketiranih građana manje od polovine njih čulo za CAP.

Ispitivanje koje je naručila Evropska komisija, izvršno tijelo EU, pokazalo je da 53 posto ispitanika ne zna ništa o CAP-u, a 34 posto ne zna baš tačno šta je to, prenose agencije.

Najviše su obaviješteni Francuzi od kojih je 65 posto čulo za CAP, a blizu njih su Irci sa 63 posto. Obje zemlje su inače veliki korisnici poljoprivrednog budžeta EU.

Na dnu liste su stanovnici Malte i Estonije od kojih je samo 14, odnosno 23 posto čulo za CAP.

Na troškove za poljoprivredu odlazi više od 40 posto godišnjeg budžeta EU koji premašuje 100 milijardi eura.

CAP reguliše široku lepezu područja vezanih za poljoprivredu - od oraha, pšenice i vina, do šećera, paradajza i ovaca. Zajednička poljoprivredna politika također pokriva uzgajanje konoplje, proizvodnju meda i hmelja i čak gajenje svilene bube.