Zasad bez sankcija
0

EU osuđuje Rusiju zbog Gruzije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Europska unija odlučila je odgoditi nastavak pregovora s Rusijom o sporazumu o pojačanom partnerstvu dok se ruske snage ne povuku iz Gruzije te snažno osudila odluku Moskve o priznavanju neovisnosti Južne Osetije i Abhazije.

"Dok se ruske snage ne povuku na položaje prije izbijanja sukoba, sastanci u vezi s pregovorima o sporazumu o partnerstvu su odgođeni", stoji u zaključcima izvanrednog samita EU-a, koji je u ponedjeljak završio u Bruxellesu.

Europsko vijeće snažno osuđuje jednostranu odluku Rusije da prizna neovisnost Južne Osetije i Abhazije. "Ta je odluka neprihvatljiva i Europsko vijeće poziva druge države da ne priznaju proglašenu neovisnost te traži od Komisije da prouči posljedice koje iz toga slijede", stoji u zaključcima samita.

Europska unija poziva Rusiju da se u uzajamnom interesu odluči za politiku "sporazumijevanja i suradnje". "Uvjereni smo da je u njezinu vlastitom interesu da se ne izolira od Europe. Očekujemo od Rusije odgovorno ponašanje, u skladu s njezinim preuzetim obvezama. Europska unija će ostati oprezna", ističe se u zaključcima.

Europski čelnici zatražili su od Vijeća EU-a i od Komisije da "pozorno i temeljito razmotri situaciju i različite dimenzije odnosa EU-Rusija. Ta procjena treba biti napravljena u svjetlu predstojećeg summita (EU-Rusija), predviđenog za 14. studenoga u Nici i mogla bi dovesti, u svjetlu razvoja situacije, posebice provedbe mirovnog plana od šest tačaka od strane Rusije, do odluka o nastavku razgovora koji se odnose na budućnost odnosa između Unije i Rusije u različitim područjima", stoji u zaključcima.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy najavio je da će zajedno s predsjednikom Komisije Barrosom, visokim predstavnikom EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javierom Solanom i ministrom vanjskih poslova Bernardom Kouchnerom sljedeći ponedjeljak, 8. rujna, posjetiti Moskvu i Tbilisi kako bi pokušali pridonijeti mirnom rješenju sukoba.

"Ova kriza znači da moramo preispitati naše odnose s Rusijom. Mi jesmo za partnerstvo, ali za partnerstvo treba dvoje", rekao je francuski predsjednik i predsjedatelj Europskog vijeća Nicolas Sarkozy.

Osim odgode pregovora o sporazumu o pojačanom partnerstvu, EU se za sada nije odlučila za sankcije prema Rusiji.

"Ne trebamo pokretati hladni rat, ne trebamo pokazivati mišiće i demonstrirati silu, sankcije i protusankcije, to neće koristiti nikome. Ako dođe takav trenutak, ja ću preuzeti odgovornost, ali za to još nije došlo vrijeme. Treba dati prigodu diplomaciji, 8. rujna. Ako to bude funkcioniralo, EU će pokazati svoju efikasnost, a ako ne, ponovno ćemo se sastati i donijeti druge odluke, ali treba stupnjevati stvari", rekao je Sarkozy na konferenciji za novinare.

Sarkozy je rekao da politika "interesnih sfera nije više prihatljiva, da više nema Jalte".

Predsjednik Europske komisije Barroso izjavio je da EU ne može nastaviti odnose s Rusijom kao da se ništa nije dogodilo.

"U svjetlu nedavnih događaja, ne možemo nastaviti kao da se ništa nije dogodilo", rekao je Barroso.