Svijet
0

EU osudila Pjongjang i zatražila suzdržanost od nove probe

FENA
Dvadesetpeterica su u utorak "odlučno" osudila nuklearnu probu Sjeverne Koreje i pozvala Pjongjang da se suzdrži svake nove probe.

Prema deklaraciji usvojenoj u utorak, evropski ministri vanjskih poslova su "odlučno osudili nuklearnu probu Sjeverne Koreje od 9. oktobra, koja predstavlja opasnost po regionalnu stabilnost i jasnu prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti".

Dvadesetpeterica će provesti "integralno odredbe predviđene sankcijama usvojenim u subotu u Vijeću sigurnosti UN-a i odmah će poduzeti neophodne mjere u tom cilju", navodi se u deklaraciji.

U trenutku dok se govori o mogućim znacima priprema druge probe Pjongjanga, EU također poziva Sjevernu Koreju da se "suzdrži svake nove nuklearne probe ili ispaljivanja raketa".

"To bi bila nova neprihvatljiva provokacija", rekao je novinarima njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier, pozivajući Sjevernu Koreju da "napusti iracionalni put samoizolacije". "Jasno je, cijeli svijet bi bio krajnje zabrinut drugom probom ako se Sjeverna Koreja osmjeli da bude toliko provokativna", ocijenila je britanska ministrica Margaret Beckett.

U svojoj deklaraciji, EU traži od Sjeverne Koreje da "napusti nuklearno oružje i svaki postojeći nuklearni program, te da poštuje obaveze u skladu sa Sporazumom o neširenju oružja i da sve svoje nuklearne aktivnosti stavi pod kontrolu Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).