Svijet
0

EU osudila izraelske napade na Palestince

FENA
Predsjedavajuća EU, Slovenija, u nedjelju je osudila izraelske napade na Palestince u pojasu Gaze kao neproporcionalne i kao kršenje međunarodnog prava, dok je vodeći vanjskopolitički zvaničnik EU krenuo prema Bliskom istoku.

Oštro intonirano saopćenje, koje je također osudilo ispaljivanje raketa Palestinaca prema Izraelu iz Gaze, objavljeno je dan nakon što su izraelske snage ubile 61 osobu u Gazi, javio je Reuters.

Ono je također objavljeno kratko prije nego što je vanjskopolitički šef EU-a Javier Solana otišao prema Izraelu i Zapadnoj obali kako bi se sastao s izraelskim i palestinskim liderima.

"Predsjedništvo osuđuje nepreoporcionalnu upotrebu sile od Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) protiv palestinskog stanovništva u Gazi", navodi se u saopćenju koje je objavilo slovensko predsjedništvo EU.

Subota je bila najkrvaviji dan za Palestince od ustanka protiv izraelske okupacije koji je počeo u 2000., a skoro polovina ubijenih su civili, među kojima i djeca.

"Predsjedništvo odbacuje kolektivno kažnjavanje naroda Gaze, a posebno ubistva nevine djece", navodi se u saopćenju.

"Predsjedništvo izražava najdublje saučešće porodicama žrtava", dodaje se.

"Takve aktivnosti suprotne su međunarodnom pravu. Predsjedništvo istovremeno ponavlja svoju osudu kontinuiranog ispaljivanja raketa na izraelsku teritoriju i poziva na njihovo trenutno okončanje", zaključuje se u saopćenju.