Guardian
0

EU ostala bez mjesta za stolom velikih

FENA
Herman Van Rompuy (Foto: Reuters)
Herman Van Rompuy (Foto: Reuters)
Evropska unija pati od poljuljanog samopouzdanja, stav je komentatora The Guardiana, koji u utorak ustvrđuje da je zbunjena i iznurena Evropa izgubila mjesto za stolom velikih.

Povod je predstojeći samit šefova država ili vlada evropske dvadesetsedmorice koji će se okupiti pod predsjedavanjem novog predsjednika EU-a Hermana Van Rompuya. A Evropa, ocjenjuje Guardianov novinar, samit dočekuje pokunjena u stanju neuobičajeno duge potištenosti.

Van Rompuy, Gordon Brown, Nicolas Sarkozy, Angela Merkel i ostali duže Evropu prožetu osjećanjem defetizma i nazadovanja, iznurenu devetogodišnjim nastojanjima da stvori novi evropski režim. Razlozi evropske mlitavosti su više nego jasni, smatra Guardian: iznenada – Evropa kao da je manje bitna na ovom svijetu.

U pozadini svega je čini se Lisabonski ugovor koji je trebalo da evropske boljke zaliječi uprošćavanjem procesa odlučivanja, pojednostavljenjem procedure, snaženjem zajedničke vanjske politike i osiguranjem snažnijeg i koherentnijeg vodstva. Ali tamo gdje je trebalo biti usklađenosti nastala je konfuzija, umjesto jasno utvrđenih lidera pojavili su se borba za utjecaj i rivalski predsjednici.

Guardian podsjeća da je američki predsjednik Barack Obama prošle sedmice poručio kako je prezauzet da bi prisustvovao majskome evropsko-američkom samitu u Madridu.

State Department je jasno stavio do znanja da je jedan od razloga za Obaminu odsutnost to što po Lisabonskom ugovoru nije jasno s kim bi to Amerikanci trebali komunicirati.

A mongolski predsjednik je prošle sedmice tokom posjete Bruxellesu ostao bez riječi zbog obilja evropskih predsjednika koje je po protokolu morao primiti. Ima ih tačno četverica.

Prema Guardianu, beznađu u Evropskoj uniji najviše je doprinio klimatski samit u Kopenhagenu. Evropljani, koji su dvije godine tvrdili da predvode svijet u borbi protiv klimatskih promjena, suočili su se sa činjenicom da se globalni odnos snaga promijenio i da je EU iz prve dospjela u drugu ligu. Predsjednik Obama je u Kopenhagenu s evropskim liderima razgovarao tokom pauze za kafu, ali je pregovarao s drugima.

Zato će, piše Guardian, Van Rompuy u četvrtak na evropskom samitu pokušati da poništi evropski dojam nemoći time što će natjerati sudionike samita da razmisle što im je činiti. Van Rompuy se nada da će poniženje u Kopenhagenu i drugi neuspjesi bar poslužiti kao poziv na uzbunu, zaključuje londonski list.