Svijet
0

EU: Oprezni optimizam prema Bosni i Hercegovini

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U Evropskoj uniji postoji oprezni optimizam prema Bosni i Hercegovini koji bi ona trebala iskoristiti kako bi napokon krenula prema evropskim integracijama, zaključak je radnog sastanka 20-tak ministara zemalja članica EU-a, koji je u ponedjeljak održan u Luxembourgu.

Hrvatska ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić organizirala je prije početka redovnog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luxembourgu radni doručak "Prijatelja BiH", na koji se odazvalo 20-tak ministara, visoka predstavnica za vanjsku politiku Federica Mogherini i povjerenik za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn.

"Ako u jednoj rečenici mogu opisati cijeli sastanak onda mogu reći - oprezni optimizam",izjavila je nakon sastanka ministrica Pusić. Dodala je da ovakav sastanak u ovom formatu nikada prije nije održan, ne samo za BiH, nego za bilo koju zemlju u regiji, javlja agencija Hina.

Ključne teme o kojima se govorilo na sastanku bile su finansijski paket koji bi BiH mogla dobiti u zamjenu za reforme te pitanje koordinacijskog mehanizma za odnose s EU-om.

"Smatram da je vrlo važno što je Bosni i Hercegovini još jednom potvrđena evropska perspektiva, pogotovo u današnjem kontekstu kada postoji skepsa prema proširenju, i to što su neki poput Velike Britanije i Njemačke rekli da stoje sto posto iza Bosne i Hercegovine. Spominjem te dvije zemlje jer su one potaknule inicijativu koja je poslije prerasla u nov pristup EU-a prema BiH-a, a na naš poticaj od prije godinu dana", rekla je Pusić.

Predsjednik Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je rekao kako ohrabruje veliki odziv na sastanak, što pokazuje da postoji volja i pozitivno ozračje da se pomogne BiH.

"Da je neko prije par godina organizirao ovakav sastanak, nitko se ne bi odazvao, svi bi mislili da je BiH izgubljeni slučaj, a sada se javlja nada", rekao je Ivanić.

Rekao je da sada premijeri dvaju entiteta i predsjednik Vijeća ministara moraju hitno dogovoriti popis reformi, napraviti strategiju i s tim izići pred međunarodne finansijske institucije.

Ivanić smatra da je popis reformi moguće usuglasiti prije ljeta i dogovoriti se s međunarodnim finansijskim institucijama.

"Ohrabruje pozitivan ambijent i zato treba iskoristiti ovaj trenutak, jer ćemo u suprotnom ostati godinama izolirani", rekao je Ivanić.

Ivanić smatra da će se pitanje provedbe odluke u slučaju Sejdić-Finci, koje će ostati uvjet, lakše rješavati ako građani BiH osjete neke pomake na privrednom planu.

"Nadam se da će kroz ove ekonomske reforme doći do jačanja povjerenja, posebice unutar Federacije BiH i da će to olakšati nužne kompromise, prije svega između bošnjačkog i hrvatskog naroda oko načina izbora članova Predsjedništva i Doma naroda", rekao je Ivanić.

Bosanskohercegovački ministar vanjskih poslova Igor Crnadak kaže da BiH mora iskoristiti ovu šansu.

"Ovo je velika šansa za BiH, jer su svi i u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci očekivali da će 20 godina nakon rata bolje živjeti. Sada postoji odlučnost na svim nivoima da radimo zajedno i mislim da ovaj novi pristup otvara vrata da se fokusiramo na životne stvari umjesto na teške stvari oko kojih nema dogovora", rekao je Crnadak.

I povjerenik Johannes Hahn ističe pozitivan ambijent i raspoloženje prema BiH.

"Osjeća se novi duh prema Evropi i potrebnim reformama, što je apsolutno nužno za približavanje Uniji", rekao je Hahn.