Nepismeno 75 miliona odraslih
0

EU: Oko 20 posto dječaka i djevojčica je nepismeno

FENA
Oko 20 posto dječaka i djevojčica do 15 godina te gotovo 75 miliona odraslih nema temeljne vještine čitanja i pisanja, zbog čega se teško zapošljavaju i izloženi su riziku siromaštva i socijalne isključenosti, zaključila je grupa stručnjaka za problem nepismenosti osnovana na inicijativu evropske povjerenice za obrazovanje i kulturu Andrule Vasiliu.

Grupa je zaključila da Evropska unija treba revidirati svoj pristup poboljšanju standarda pismenosti kako bi se bolje riješila ta kriza koja pogađa svaku evropsku zemlju.

Izvještaj grupe daje seriju preporuka, od savjeta roditeljima da razvijaju kulturu čitanja sa svojom djecom do knjižnica na neobičnim mjestima poput trgovačkih centara te privlačenja više muških učitelja koji bi bili uzori dječacima, koji čitaju mnogo manje od djevojčica, prenijela je Hina.

Po grupi, među dječacima ima čak 26,6 posto njih sa slabim čitalačkim sposobnostima a među djevojčicama njih 13,3 posto. Najmanja razlika među spolovima je u Holandiji, Danskoj i Belgiji, a najveća na Malti, Bugarskoj i Litvi (po statistici iz 2009).

Izvještaj daje i preporuke za određene dobne grupe, naprimjer uvođenje specijaliziranijih učitelja za vježbanje čitanja u osnovne škole, promjenu razmišljanja kada se radi o disleksiji, uz tezu da svako dijete može naučiti čitati uz pravu podršku, te raznolikije mogućnosti za odrasle.

"Ulaganja u poboljšanje pismenosti među građanima svih dobi imaju ekonomskog smisla, te proizvode opipljive rezultate za pojedince i društvo", kazala je u saopćenju Vasiliu.

Ministri obrazovanja EU-a utvrdili su zajednički cilj o smanjivanju broja dječaka i djevojčica u dobi do 15 godina sa slabim vještinama čitanja sa sadašnjih 20 posto na 15 posto do 2020.

Povjerenica Vasiliu će o zaključcima izvještaja razgovarati s ministrima obrazovanja na njihovom neformalnom sastanku na Kipru 4. i 5. oktobra.