Svijet
1

EU odobrava otvaranje novog poglavlja u pregovorima s Turskom

FENA
Države članice Evropske unije postigle su u utorak principijelni dogovor da se otvori novo poglavlje u pregovorima o priključenju Turske, izjavio je glasnogovornik irskog predsjedništva Unije.

Ministri vanjskih poslova EU-a okupljeni u Luxembourgu "dali su pristanak da se otvori poglavlje 22" u pregovaračkom procesu, koje se odnosi na regionalnu politiku, kazao je on.

Zvanični početak ovih pregvovora bit će u jesen, precizirao je on, kako bi se vodilo računa o nedavnom gušenju demonstracija protiv vlasti.

Ovu vijest je pozdravio šef turske diplomatije Ahmet Davutolu. Uslijedila je nakon višednevnih napetosti između Turske i Njemačke jer se Njemačka oglušila na očekivanja da pregovori počnu ove sedmice.

Kompromis je konačno postignut među evropskim ministrima nakon novog telefonskog razgovora njemačkog ministra vanjskih poslova Guide Westerwellea i Davutolua.

Pregovori, koji su počeli 2005. godine, do sada su napredovali izuzetno sporo i samo je jedno od 35 poglavlja zatvoreno. Pregovori su bliokirani na pitanju Kipra.