Svijet
0

EU odbacila Ahmadinedžadov govor, ali ne i konferenciju UN-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropska unija odbacila je govor iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada u kojem je nazvao Izrael rasističkim režimom, ali od svih članica bloka koje su učestvovale na konferenciji samo je Češka, predsjedavajući Unije, napustila skup u znak protesta.
  • Evropska unija najodlučnije odbacuje govor iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, u kojem je Izrael okarakterisan kao rasistički režim, navedeno je u saopćenju češkog predsjedništva, prenose u utorak agencije.

Četiri članice EU, Italija, Poljska, Njemačka i Holandija, unaprijed su najavile da će bojkotovati konferenciju UN-a o rasizmu, zbog bojazni da bi mogla da bude iskorištena kao platforma za napade na Izrael.

Pored njih, skup u Ženevi bojkotovali su i Kanada, Izrael, SAD, Australija i Novi Zeland.

Predstavnici preostale 23 evropske države napustili su u ponedjeljak forum kada je Ahmadinedžad izjavio da je Izrael,"pod izgovorom jevrejskih patnji", poslije Drugog svjetskog rata okupirao palestinsku teritoriju, ali su se svi, osim češkog delegata, po završetku govora iranskog predsjednika vratili u salu.

Članice Unije koje su ostale na konferenciji poručile su da nemaju "bitnih zamjerki nacrtu završnog dokumenta i spremne su da u petak podrže njegovo usvajanje", saopćila je Češka.

Te zemlje su naglasile da očekuju da konferencija bude održana "u duhu uzajamnog poštovanja i dostojanstva".