Haos iz 2010. se ne smije ponoviti
0

EU od aerodroma traži bolju pripremu za zimu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Nakon snježnog haosa u zračnom prometu u decembru 2010. godine Evropska komisija od evropskih aerodroma traži da poprave svoje planove za vanredne slučajeve. Komisija najavljuje uvođenje novih pravila.

Zbog snijega aviokompanije su u decembru morale otkazati 35.000 letova, što je više nego u cijeloj 2009. godini.

Zbog toga je povjerenik za promet Evropske unije Siim Kallas u Bruxellesu razgovarao s direktorima najvažnijih evropskih aerodroma, prenosi Deutsche Welle.

Na sastanku su kritikovani aerodromi zbog nepripremljenosti na zimu.

"U mnogim slučajevima službe za uklanjanje snijega na pistama bile su prespore, a dodatne poteškoće stvarala je i činjenica, da je nedostajalo tekućine za uklanjanje leda sa aviona", konstatovao je Kallas.

Glasnogovornik Fraporta, aerodroma u Frankfurtu, je naveo da je samo na tom aerodromu uklonjeno 47.000 tona snijega i prebačeno na deponiju, jer se snijeg na aerodromu ne bi otopio.

Povjerenik Kallas je od predstavnika aerodroma zatražio da što prije izvijeste o svojim pripremama za iduću zimu. U suprotnome će Evropska komisija putem "minimalnog servisa" pobrinuti se da se aerodromi pridržavaju kriterija kvalitete u interesu putnika. Prije svega se traži bolje informiranje putnika. Konkretne prijedloge Bruxelles će predstaviti do ljeta ove godine.

"Zima dolazi svake godine i moramo biti spremni", poručio je Kallas.

Kada u Evropi padne 30 centimetara snijega, tada je to neobično, ali "ako padne centimetar snijega i zbog toga se otkažu letovi, tako nešto je neprihvatljivo", naglasio je član Evropske komisije.

Oštra zima pokazala je slabe tačke aerodrome koje sada treba ukloniti.

Haos iz zime 2010. godine iduće godine ne smije se ponoviti, glasi poruka iz Bruxellesa.