Svijet
0

EU obećala Haitiju više od 400 miliona eura pomoći

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Evropska unija je u ponedjeljak obećala više od 400 miliona eura hitne i dugoročne pomoći Haitiju nakon razornog potresa.

Unija je istovremeno obećala pridružiti se naporima u borbi protiv pljački u zemlji, dok su države članice dale "pozitivan" odgovor na poziv Ujedinjenih nacija za pomoći.

"Poduzeli smo brzu akciju. Ovo je samo početak onoga čime ćemo pomoći Haitiju", izjavila je vanjskopolitička šefica EU-a Catherine Ashton novinarima na hitnom sastanku u Bruxellesu, prenosi DPA.

Sastanak je okupio ministre vanjskih poslova i razvoja zemalja članica EU-a i vodeće zvaničnike Evropske komisije, izvršnog tijela EU-a, u nastojanju da se koordinira reakcija 27-članog bloka na katastrofu.

"Želimo poslati signal da smo tamo i da smo se obavezali kao EU", izjavio je španski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos.

Španija, koja trenutno predsjedava EU-om, sarađuje s Ashton na utvrđivanju njenih vanjskopolitičkih ciljeva.

Države članice EU-a također su "izrazile želju da daju doprinos" paravojnim policijskim snagama od kojih su UN prvobitno zatražile da pomognu u obnovi reda i poretka u zemlji, ali čekaju na zvaničnu potvrdu svog zahtjeva, kazao je Moratinos.

Komisija je na sastanku obećala 30 miliona eura hitne pomoći Haitiju za podršku u medicinskoj pomoći, prečišćavanju vode i pružanju utočišta. Države članice zajednički su obećale 92 miliona eura pored te sume.

Komisija je također obećala 107 miliona eura pomoći započinjanju procesa obnove haićanske infrastrukture i pokretanja stanogradnje za skoro tri miliona ljudi za koje se procjenjuje da su izgubili domove, saopćio je evropski povjerenik za pomoć Karel De Gucht.

A u dugoročnom periodu Komisija će ponuditi dodatnih 200 miliona eura za pokretanje haićanske ekonomije, kazao je.

Evropska unija je već pružila pomoć vrijednu više od 20 miliona eura potresom pogođenoj karipskoj zemlji, ali je haićanska infrastruktura toliko oštećena da samo minimalne količine pomoći mogu biti dostavljene u zemlju.