Svijet
0

EU nudi pomoć bez presedana ako Izrael i Palestina sklope mir

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Evropska unija je u ponedjeljak obećala podršku "bez presedana" Izraelu i Palestini ako obje strane postignu konačni mirovni sporazum.

Pozdravljajći napore američkog državnog sekretara Johna Kerrya u pokretanju direktnih pregovora između Izraela i Palestine, ministri vanjskih poslova Evropske unije kazali su da bi ovaj 28-člani blok "umnogome doprinio" postkonfliktnim aranžmanima kako bi se osigurala održivost mirovnog sporazuma.

"Evropska unija će pružiti paket evropske političke, ekonomske i sigurnosne podrške objema stranama u kontekstu postizanja konačnog sporazuma", saopćili su ministri, prenio je AFP.

"U slučaju postizanja konačnog mirovnog sporazuma, Evropska unija će ponuditi Izraelu i budućoj palestinskoj državi specijalno privilegovano partnerstvo, uključujući veći pristup evropskim tržištima, poboljšanje kulturnih i naučnih veza, olakšavanje trgovine i investiranja kao i unapređenje poslovnih odnosa", navodi se u saopćenju.

Viši zvaničnik Evropske unije je rekao da je previše rano da se govori o iznosima nakon što su izraelske dnevne novine Haaretz prošle sedmice saopćile da bi paket mogao biti vrijedan "milijarde eura", a također bi pomogao u okončanju međunarodne izolacije Izraela.

Međutim, EU je također upozorila protiv "činova koji bi potkopali pregovore", kao što je nastavak izgradnje izraelskih naselja.