Svijet
0

EU: Nove sankcije Rusiji zbog Ukrajine

SRNA
Aleksander Bortnikov (Foto: EPA)
Aleksander Bortnikov (Foto: EPA)
Evropska unija je noćas postigla sporazum o uvođenju prvih ekonomskih sankcija Rusiji zbog dešavanja u Ukrajini, ali je umanjen njihov obim u odnosu na najave, kako bi iz sankcija bila isključena tehnologija za energetski sektor.

Brisel je uveo i zabrane putovanja i "zamrzavanje" sredstava šefovima ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB) i vanjske obavještajne službe SVR, te za još nekoliko drugih višerangiranih ruskih zvaničnika, navodeći da su oni pomogli u oblikovanju ruske politike.

Direktor FSB Aleksander Bortnikov i šef SVR Mihail Fradkov nalaze se među 15 Rusa ili Ukrajinaca, te 18 kompanija i drugih organizacija obuhvaćenih novom listom sankcija EU.

Na meti sankcija, također, su i sekretar ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev, lider Čečenske Republike Ramzan Kadirov za kojeg Brisel ističe da je iznosio saopštenja kojim je pružao podršku prisajedinjenja Krima Rusiji i nekoliko lidera profederalnih snaga u Ukrajini.

Brisel je pooštrio svoj stav prema Moskvi nakon što je prošle sedmice iznad Ukrajine oboren avion malezijske kompanije Malaysia Airlines, kada je poginulo svih 298 putnika i članova posade.

Ambasadori EU postigli su jučer preliminarni dogovor, te je predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompej poslao pismo evropskim liderima u kojima od njih traži da ovlaste svoje predstavnike da okončaju sporazum do 29. jula.

Time bi bila izbjegnuta potreba da lideri EU održe vanredni samit kako bi odobrili sankcije.