Svijet
0

EU: Nepristajanje na kratkoročna rješenja u vezi s krizom hrane

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Evropski povjerenik za razvoj Louis Michel pozvao je u četvrtak da se "ne pristaje na kratkoročna rješenja" kad je u pitanju kriza hrane, upozorivši da će nesigurnost u vezi s hranom "dovesti prije ili kasnije do opće nesigurnosti".

"Kada živite s manje od jednog dolara dnevno, rast cijena je jednostavno nepodnošljiv. Nesigurnost u vezi s hranom dovest će prije ili kasnije do opće nesigurnosti", izjavio je Michel.

"Ne treba se, međutim, prepustiti panici, jer postoje ljudska i tehnička rješenja. Ne prepustiti se panici znači ne prepustiti se kratkoročnim rješenjima, čak i kada je neophodno da se odgovori na nesreću stanovništva koje pati od gladi", naglasio je on.

"Brza pomoć ima svoja ograničenja, i to je politika koja ne donosi nikakav odgovor na strukturalne uzroke, a i proizvodi opasne fenomene" kao što je ovisnost o vanjskoj pomoći, ocijenio je Louis Michel.

"Brinuti o prehrambenoj sigurnosti kratkoročno i srednjoročno znači brinuti o poljoprivredi, ali ne treba napraviti grešku i ograničiti se samo na proizvodnju", kazao je on.

"Treba riješiti i druge probleme kao što je pristup zemljištu, infrastruktura i organiziranje lanca proizvodnje.

"Afrika je jedina regija na svijetu u kojoj prosječna proizvodnja hrane po stanovniku ne prestaje da opada skoro 40 godina. Poljoprivredni sektor se neće promijeniti od danas do sutra", zaključio je evropski povjerenik.