Svijet
0

EU: Nastaviti ratifikaciju Lisabonskog ugovora

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Većina država članica Evropske unije smatra da treba nastaviti ratifikaciju Lisabonskog ugovora, iako niko ne negira negativne posljedice njegovog odbacivanja na jučerašnjem referendumu u Republici Irskoj, javljaju agencije.

Francuska i Njemačka izrazile su žaljenje zbog rezultata referenduma, ocenjujući irsko "ne" kao ozbiljan udarac EU, ali su istovremeno pozvale Uniju da nastavi sa tim projektom.

Suprotan stav iznio je češki predsjednik Vaclav Klaus, koji smatra da ratifikaciju Lisabonskog ugovora poslije jasno izražene volje irskih birača ne treba nastaviti.

"Projekat Lisabonskog ugovora završen je odlukom irskih birača i njegova ratifikacija ne može biti nastavljena", saopćio je sinoć Klaus.

"Rezultat (refernduma) je jasna poruka svima. To je pobjeda slobode i razuma nad vještačkim elitističkim projektima i evropskom birokratijom", ističe se u saopćenju češkog predsjednika.

Klaus je usamljen među liderima EU, ali se njegovi stavovi vjerovatno poklapaju sa većinom evropskih birača, koji nisu imali priliku da se izjasne na referendumu, ističe se u izvještaju BBC-a iz Brisela.

Anketa objavljena jučer u Velikoj Britaniji pokazala je da bi 51 posto Britanaca odbacilo ugovor da su mogli da se o njemu izjašnjavaju, dok bi samo 28 posto glasalo za taj dokument.

U tom smislu irsko "ne" je loša vijest za britanskog premijera Gordona Brauna, koje biračima u toj zemlji može da posluži kao "podsjetnik na pravo koje im je uskraćeno", piše Telegraf.

Slovenski premijer Janez Janša smatra da negativni rezultat referenduma u Irskoj neće u EU-u izazvati onakvu krizu kakvu je 2005. imalo odbijanje Evropskog ustava na referendumima u Francuskoj i Holandiji, kao i da nisu ugroženi pristupni pregovori sa Hrvatskom i Turskom.

Lisabonski ugovor je, inače, imao podršku svih glavnih političkih stranaka u Irskoj, koja je imala dosta koristi od svog članstva u Evropskoj uniji i samim tim je u velikoj mjeri proevropski nastrojena.

Ministar pravde Irske Dermot Ahern je rekao da je ishod glasanja Uniju ostavio "u nepoznatim vodama", dok je ministar finansija Brajan Lenian istakao da je "veoma razočaran" i da je u pitanju "tužan dan za Evropsku uniju i narod Irske".

Lider kampanje "ne" u Irskoj je, s druge strane, u Dablinu saopćio da su irski glasači odluku o odbijanju tog dokumenta donijeli "radi dobrobiti svoje zemlje".