Strasbourg
0

EU namjerava povećati napore u smanjenju emisije plina

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Evropska unija (EU) namjerava "modulirati" odnosno uskladiti svoju dodatnu ponudu za smanjenje emisije plina s dejstvom staklenika, odgađajući za period nakon 2020. svoj cilj smanjenja od 30 posto, zavisno od ponuda ostalih zemalja, objavili su u srijedu njeni zvaničnici.

Zemlje EU-a angažirale su se da smanje svoju emisiju plina od 20 posto do 2020.. u odnosu na 1990., i izrazile spremnost da idu i do 30 posto do tog datuma, ako ostale industrijske zemlje učine iste ili slične prijedloge i ako zemlje u razvoju budu dale svoj doprinos.

Odluku o tome donijet će šefovi evropskih država ili vlada na kraju konferencije Ujedinjenih naroda o klimi u Kopenhagenu.

U srijedu je predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso izjavio da im je predložio "da se uspostavi izvjesna usklađenost u našoj ponudi, odnosno mogućnost izrade i prijelaznih ciljeva nakon 2020.", javio je AFP.

  • Ti pregovori ne odnose se samo na 2020. već i na period nakon 2020., dakle morali bismo biti fleksibilniji vezano za pomoćne ciljeve koje bismo mogli definirali i nakon 2020., objasnio je Barroso pred Evropskim parlamentom u Strasbourgu.

Jasno, to bi moglo značiti da se Evropa obavezuje da odredi na 30 posto smanjenje emisije plina, ali u nekoliko etapa, na primjer prelaskom na 25 posto u 2020., zatim postepeno povećanje na 30 posto, objasnio je evropski izvor.

Švedski premijer Fredrik Reinfeldt, koji predsjedava EU-om, a koji će je zastupati s Barrosom u Kopenhagenu, izričito je potvrdio da je ova ideja u razmatranju.