Svijet
0

EU nameće sankcije Laurentu Gbagbou

FENA
Laurent Gbagbo
Laurent Gbagbo
Evropska unija je u ponedjeljak na sastanku stručnjaka odlučila da sankcionira samoproglašenog predsjednika Obale slonovače Laurenta Gbagboa i još 18 osoba iz njegovog okruženja, zabranivši im boravak na teritoriju EU-a, saopćili su diplomatski izvori.

Sporazum o ovom pitanju postignut je u Bruxellesu između predstavnika 27 zemalja Evropske unije okupljenih u dvije grupe stručnjaka - o Africi i o vanjskim odnosima, pojasnili su ovi izvori agenciji AFP.

Da bi stupio na snagu, njega još formalno u pisanoj proceduri moraju odobriti evropske vlade do srijede, sredinom dana (rok od 48 sati). Njihovi centri treba da potvrde pismom da li se slažu.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy uputio je u petak u Bruxellesu ultimatum Laurentu Gbagbou, pozivajući ga da napusti vlast do nedjelje navečer pod prijetnjom sankcija koje razmatra Evropska unija.

Sankcije se tiču jednim dijelom restrikcija na izdavanje viza, a drugim dijelom na zamrzavanje imovine.

„Prvobitno je odlučeno da se nametnu samo zabrana izdavanja viza jer je to jednostavnije provesti. Zamrzavanje imovine će se provesti, ali ta procedura je teža“, objasnio je evropski diplomat.

U Obali Slonovače su izbili sukobi između pristalica Laurenta Gbagboa i Alassanea Ouattare, dvojice ljudi koji se bore za mjesto predsjednika od izbora održanih 28. novembra. Alassanea Ouattaru podržava međunarodna zajednica, pa tako i Evropska unija.