Španija
0

EU mora da primi nove članove, posebno sa Balkana

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjedavajuća EU Španija saopštila je danas da evropski blok mora da otvori vrata novim članovima, naročito sa Balkana.

Ministar spoljih poslova Migel Anhel Moratinos rekao je novinarima da poslije usvajanja Lisabonskog sporazuma "više nema nikakvog razloga da se postavljaju prepreke na putu politike otvorenih vrata".

"Od fundamentalne važnosti je da se pošalje ovakva poruka",  rekao je Moratinos novinarima u Madridu.

On je dodao da je BiH i dalje "najosjetljivija"  zemlja bivše Jugoslavije i da će joj Španija posvetiti veću pažnju tokom svog šestomjesečnog predsjedavanja Unijom.

Moratinos je naglasio da Španija neće priznati nezavisnost Kosova dok bude predsjedavajuća evropskog bloka, ali će zauzeti "konstruktivan stav"  prema vlastima na Kosovu.

Šef španske diplomatije rekao je da bi Island, koji je u julu podnio prijavu za članstvo u EU, mogao da bude primljen 2012. godine, dok će za Tursku, koja je počela pregovore o članstvu 2005. godine, proces „biti dug“.

Madrid je podržao ulazak Turske u EU, ali se tome protive uticajne članice evropskog bloka Njemačka i Francuska, koje podržavaju ideju o "privilegovanom partnerstvu" sa tom većinski muslimanskom zemljom.