Svijet
0

EU kritizira Tursku zbog ljudskih prava

FENA
Evropska komisija kritizirala je Tursku zbog stanja ljudskih prava, odsustva kontrole vojske i neotvaranja njenih luka i aerodroma za brodove i avione kiparskih Grka.

U nacrtu izvještaja o stanju u Turskoj, koji Evropska komisija priprema svake godine o svakoj zemlji koja traži članstvo u Evropskoj uniji kako bi pomogla članicama Unije da pripreme daljnju strategiju pregovora o članstvu s tim zemljama, hvali se način na koji je riješena ustavna kriza i privredne reforme koje su dovele do velikog privrednog rasta, javio je Reuters u četvrtak.

Međutim, usprkos tome "ograničenom napretku političkih reformi", ocjenjuje se da su neophodni daljnji napori, naročito kada je riječ o slobodi izražavanja, civilne kontroli vojske i pravu nemuslimanskih zajednica, navedeno je u nacrtu izvještaja u koji je imala uvid britanska agencija.

Nacrtu izvještaja još nedostaje krajnja preporuka o načinu na koji će se ubuduće voditi pregovori s Ankarom oko ulaska u EU. On će biti dodan prije objavljivanja izvještaja 7. novembra.