Svijet
0

EU: Klimatske promjene će potpuno transformisati izgled evropskog kontinenta

Sarajevo-x.com
Turska
Turska
Evropa, najbogatiji i najplodniji kontinent i model savremenog svijeta, bit će opustošena zbog klimatskih promjena kojima smo svi svjedoci, objavili su danas naučnici iz Evropske unije.

Ekosistem koji je bio osnova za sva evropska društva, od stare Grčke, Rimskog carstva do današnjih supersila poput Velike Britanije, Francuske i Njemačke, i koji je omogućio evropskim civilizacijama da steknu globalnu nadmoć, bit će oslabljen zbog konstantnog rasta temperature, tvrde evropski naučnici.

Većina plodnog zemljišta, koje je svijetu podarilo svjetski poznato vino, masline, žitarice, mliječne proizvode, ali i divlje životinje, neće preživjeti klimatske promjene koje se očekuju za ovo stoljeće.

Moderni životni stil Evropljana koji podrazumijeva ljetovanje na Mediteranu i skijanje na Alpama će, također, nestati. Mediteran će postati pretopao za odmaranje, a snijeg i led sa popularnih alpskih skijališta će polako nestajati, što će imati ogromne ekonomske posljedice za Evropu.

Procjenjuje se da će i troškovi akcija za prilagođavanje rastu nivoa mora dostići astronomske iznose od nekoliko milijardi eura. Predviđa se da će se učestalost ekstremnih vremenskih neprilika povećati, što će opet dovesti do češćih i ozbiljnijih poplava u krajevima diljem Evrope.

Iako će manje ljudi umirati zbog velikih hladnoća na sjeveru, broj smrtnih slučajeva zbog toplotnog udara povećat će se u južnim dijelovima Evrope.

Izvještaj koji su naučnici objavili samo je potvrdio odlučnost EU za poduzimanje međunarodnih akcija za smanjenje emisije štetnih gasova u atmosferu i okretanje “zelenoj” politici.

Tim povodom je predsjednik Evropske komisije, Jose Manuel Barroso, otputovao u SAD i predstavio američkom predsjedniku Georgeu Bushu nacrt nove ekološke politike, uz nadu da će se njihovoj "zelenoj" akciji pridružiti i druge vodeće zemlje svijeta.