Svijet
0

EU: Kazne za zemlje koje reklamiraju duhan

FENA
Evropska komisija, izvršno tijelo EU, saopćila je da je pokrenula zakonske postupke protiv Italije, Češke, Španije i Mađarske zbog kršenja evropske zabrane reklamiranja duhana. Četiri zemlje su, prema ocjeni Komisije, dozvolile nezakonita izuzeća iz zabrane, prenijela je agencija AP.

Italija će biti izvedena pred Evropski sud pravde jer je ignorisala zahtjeve Komisije da promjeni propis koji dozvoljava duhanskim kompanijama da sponzorišu različite događaje koji se održavaju u Italiji i onda kada se oni putem medija prenose u druge zemlje.

Komisija traži od Španije da preispita svoj propis o trogodišnjem izuzeću iz zabrane reklamiranja tokom sportskih događaja, od Mađarske da ukine propis o izuzeću za događaje za koje ona smatra da su "od izuzetnog značaja" za njenu privredu, dok je prekršaj Češke u tome što je uvela propis o trogodišnjem prelaznom periodu do uvođenja zabrane kako bi joj se omogućilo da okonča već sklopljene ugovore.

Španiji, Češkoj i Mađarskoj Komisija je dala dva mjeseca da usklade svoje propise s direktivnom EU, a u suprotnom će, kao i Italija, biti izvedene pred najviši sud 25-očlanog bloka.

"Ova odluka govori da Komisija ima nultu toleranciju za sponzorisanje od duhanskih kompanija, bez obzira da li je riječ o Formuli ili drugim događajima", rekao je evropski komesar za zdravlje i zaštitu potrošača Markos Kiprijanu.

Direktivom EU, usvojenom u maju 2003, zabranjeno je reklamiranje duhanskih proizvoda na radiju, Internetu i štampi, kao i sponzorisanje događaja koji se prenose van granica zemalja u kojima se održavaju.