Catherine Ashton
0

"EU je za punu normalizaciju odnosa Jermenije i Turske"

FENA
Catherine Ashton (Foto: Reuters)
Catherine Ashton (Foto: Reuters)
Evropska unija vjeruje da bi puna normalizacija odnosa Jermenije i Turske značajno doprinijela sigurnosti, stabilnosti i saradnji na južnom Kavkazu, saopćila je u utorak visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnost Catherine Ashton.

Unija ohrabruje Jermeniju i Tursku da nastave proces normalizacije bilateralnih odnosa i poziva obje zemlje da ratifikuju i primjene bilateralne protokole bez ikakvih preduslova, a u razumnom roku, istakla je Ashton.

U tom kontekstu, EU takođe pozdravlja odluku jermenskog predsjednika Serža Sargsjana da oba protokola predloži parlamentu na usvajanje, kao i nedavnu deklaraciju predsjednika Turske Abdulaha Gula da ta zemlja ne odustaje od normalizacije odnosa s Jermenijom, navodi se u saopćenju.

Ashton je navela da će Unija tom procesu osigurati svoju političku i tehničku podršku, a biće spremna da pomogne u ostvarenju koraka dogovorenih između dvije zemlje, prenosi Tanjug.

Turska i Jermenija se spore oko sudbine Jermena između 1915. i 1917. godine kada se raspadala Otomanska imperija.

U Jerevanu tvrde da je tada ubijeno 1,5 miliona Jermena i da je to bio genocid. U Ankari to demantuju i kažu da su u tadašnjem građanskom ratu stradali svi, uključujući i Turke i pripadnike drugih naroda.