Teheran
0

"EU je propustila historijsku šansu u Iranu"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Grupa ambasadora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) obišla je u subotu iranska nuklearna postrojenja, objavila je državna televizija, a vlasti u Teheranu poručile su Evropskoj uniji da je propustila "historijsku šansu", odbivši ponudu da i njezini predstavnici budu u posjeti.

Iranske vlasti saopćile su da posjeta koju su, nakon sugestija zapadnih dužnosnika, neizravno odbile i Kina i Rusija, ima za cilj pokazati da Iran nema što skrivati o svome nuklearnom programu, uoči pregovora o toj temi s pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačkom u Istanbulu.

Teheran je pozvao neke ambasadore akreditirane u IAEA-i da obiđu dva iranska nuklearna postrojenja - tvornicu za obogaćivanje urana u Natanzu i kompleks Arak.

Predstavnici SAD-a, Velike Britanije, Francuske i Njemačke nisu pozvani, dok je EU odbila poziv, objasnivši da su ovakve posjete zadatak inspektora UN-a zaduženih za nuklearna pitanja.

"Evropska unija propustila je historijsku šansu za daljnju suradnju s Iranom, kao i mogućnost da prati naše mirnodopske nuklearne aktivnosti", rekao je za državnu iransku televiziju predstavnik te zemlje u IAEA-i Ali Asghar Soltanijeh.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je kako bi "bilo teško izvodljivo" da kineski ambasador u IAEA-i dođe iz Beča u Teheran, prenosi Reuters, dodajući kako ima ocjena da je takvim stavom Peking htio utjecati na atmosferu uoči važne posjete SAD-u koju će naredne sedmice imati kineski predsjednik Hu Jintao.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da poziv iz Teherana "zaista zaslužuje pažnju" i da je Rusija na to gleda kao na "gest Irana kojim pokazuje dalje otvaranje za suradnju s međunarodnom zajednicom, što je dobrodošlo", ali da je to "sfera rada specijalista ".

On smatra da takva inspekcija ne bi smjela biti "zamjena" za dvije stvari: regularne inspekcije stručnjaka IAEA-e i daljnje razgovore između Irana i takozvane grupe Pet plus jedan (5+1) (stalnih članica VSUN-a i Njemačke).

Drugi krug pregovora o iranskome nuklearnom programu između Irana i navedene grupe - koju čine SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Kina i Rusija – trebalo bi da bude održan 21. i 22. januara u Istanbulu.

Iran je prije nekoliko dana saopćio kako odbijanje EU-a da prihvati upućeni poziv neće utjecati na razgovore sa svjetskim silama koji se tiču iranskog nuklearnog programa. Zasad nema reagiranja Teherana na odbijanje Rusije i Kine.

Zapad smatra da je cilj iranskog nuklearnog programa proizvodnja atomskog oružja, dok Teheran tvrdi da je njegova svrha isključivo mirnodopska - najviše za proizvodnju električne energije i u medicinske svrhe.