Bruxelles
0

EU istražuje "lažiranje" pandemije svinjske gripe

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Vijeće Evrope će pokrenuti istragu o uticaju farmaceutskih firmi na globalnu kampanju povodom svinjske gripe, javio je Radio Slobodna Evropa, pozivajući se na centar za istraživanje globalizacije Global Research.

Rezoluciju kojom zahtijeva takvu istragu jednoglasno je donijela Zdravstvena komisija Parlamenta Evropske unije, a Radio Slobodna Evropa navodi da se njome u stvari traži transparentnost u istrazi korupcije između Svjetske zdravstvene organizacije, farmaceutske industrije i akademskih naučnika, koja ugrožava milione života.

Čitavu priču pokrenuo je dr. Wolfgang Vodarg, sadašnji predsjedavajući Odbora Parlamenta EU-a za zdravstvo, ljekar i epidemiolog, koji je sadašnju "pandemiju" nove gripe ocijenio kao "jedan od najgorih medicinskih skandala stoljeća".

"Da bi 'progurala' svoje patentirane medikamente i vakcine, farmaceutske firme vrše utjecaj na naučnike i na službene organe za standarde u zdravstvu, alarmiraju vlade širom svijeta i navode na trošenje mršavih zdravstvenih resursa za neefikasne strategije vakcinisanja i nepotrebno izlaganje miliona zdravih ljudi riziku velikog broja nepoznatih posljedica od nedovoljno ispitanih vakcina", ocijenio je dr. Vodarg.

"Kampanja ptičije gripe 2005/06. godine, kombinirana s kampanjom svinjske gripe, nije samo uzrokovala ogromnu štetu dijelu vakcinisanih i zdravstvenom budžetu, već je poljuljala povjerenje u značajne svjetske zdravstvene institucije i njihovu odgovornost", naveo je Vodarg.

Komisija Evropskog parlamenta imat će zadatak istražiti je li zaista bilo "lažirane pandemije" proglašene u junu 2009. i je li grupa akademskih stručnjaka, koja je savjetovala njeno proglašenje, imala "intenzivne finansijske veze" s farmaceutskim gigantima poput GlaxoSmithClinea, Rochea i Novartisa, koji su profitirali na lijekovima i vakcinama.

Parlament EU-a će istražiti i uticaj farmaceutske industrije na vođenje kampanje širom svijeta protiv takozvanih pandemija virusa H5N1 ptičije gripe i H1N1 svinjske gripe, dok posebnu pažnju, prema izvještaju, mora obratiti na ulogu Svjetske zdravstvene organizacije i njeno hitno proglašenje pandemije, koje je naglo promijenilo kriterije i stavove javnosti.