Svijet
0

EU i SAD će izvršiti pritisak na Rusiju da prihvati nezavisnost Kosova

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjedinjene Države i Evropska unija izvršit će pritisak na Rusiju da prihvati plan koji daje nezavisnost srbijanskoj pokrajini Kosovu, tvrdeći da će oni - a ne samo Moskva - morati da se bave nasiljem koje bi rezultiralo dodatnim odgađanjem, izjavili su u četvrtak zvaničnici EU-a i diplomati.

Poruka će biti uručena na sastancima u Moskvi i Berlinu tzv. Balkanske kontakt grupe, koja uključuje SAD, Britanjiju, Francusku, Njemačku, Italiju i Rusiju, izjavio je zvaničnik koji je odbio da se predstavi po standardnim pravilima EU-a, javio je AP.

Sastanci će se održati uoči ključnog zasjedanja Vijeća sigurnosti UN-a - koje se očekuje idućeg mjeseca - i na njima će se razmotriti plan nezavisnosti koji je pripremio UN-ov posrednik Martti Ahtisaari a koji predviđa davanje praktične nezavisnosti regiji čija bi vlada ostala pod nadzorom EU-a i SAD-a.

Kosovo, pokrajina Srbije, pod upravom je UN-a i NATO-a od 78-dnevnog zračnog rata pod vodstvom NATO-a koji je prekinuo srpsku akcioju slamanja albanskih separatista 1999. godine.

Alnbanci, koji čine 90 posto od kosovskih dva miliona stanovnika, traže nezavisnost od Beograda. Srbija i manjinski kosovski Srbi tvrde, međutim, da je pokrajina srce drevne srpske države i trebala bi ostati unutar njenih granica.

Rusija, koja je stalna članica Vijeća sigurnosti s pravom veta, protivi se planu. Ona tvrdi kako bi prijedlog uspostavio opasan presedan za separatiste u drugim krajevima koji bi doveo do raspada suverenih država članica UN-a mimo njihove volje. Ona želi da lideri Srbije i Kosova postignu kompromisni sporazum, nešto za što Ahtisaari tvrdi da je nemoguće postići.

Vitalij Čurkin, ruski ambasador u UN-u, izjavio je u Moskvi kako je Rusija spremna poduzeti svaku neophodnu akciju kako bi blokirala plan.

"Veto je velika riječ i dok ne dobijemo naređenje da iskoristimo veto, nećemo reći ni riječ. Ipak, ne bi trebalo biti sumnje da je ruski stav o ovom pitanju veoma čvrst", izjavio je Čurkin novinarima.

Washington insistira da Vijeće sigurnosti mora djelovati brzo u narednim sedmicama kako bi dovršilo posao pomažući u predvođenju Kosova do nezavisnosti.

"Nezavisnost Kosova je legitiman, pošten i zakonit ishod. Iako neki tvrde da bi nezavisnost bila presedan za ostale separatističke pokrete, mi u potpunosti odbacujemo takav stav", izjavio je u utorak američki državni podsekretar Nicholas Burns.

Srbijanska vlada, u međuvremenu, objavila je u saopćenju da je zamjenik kineskog premijera Hui Liangyu poručio premijeru Vojislavu Kouštunici tokom njihovog susreta da je Kina "protiv nametnutih rješenja i rokova" koji bi brzo odredili budući status pokrajine.

Hui Liangyu zatražio je više razgovora između Beograda i Kosova "tako da se uspostavi pregovaračko rješenje, prihvatljivo objema stranama, a koje bi održalo mir i stabilnost u regiji", navodi se u vladinom saopćenju.

Kina nije imala nikakvog trenutnog komentara na srbijnsko saopćenje, izjavio je u srijedu dežurni oficir u odjelu za štampu ministarstva vanjskih poslova.