Felipe Gonzales
0

"EU gubi kredibilitet ukoliko ne primi Tursku"

SRNA
Felipe Gonzales
Felipe Gonzales
Bivši španski premijer Felipe Gonzales upozorio je danas da će EU izgubiti kredibilitet na svjetskoj sceni ukoliko zaboravi na obećanje da će primiti Tursku u svoje redove.

"Evropa treba da ispuni svoje obaveze", rekao je Gonzales novinarima nakon objavljivanja izvještaja Refleksivne grupe "Projekat Evropa 2030" o budućnosti bloka koji su naručili lideri EU u decebru 2007. godine kao analizu mogućih izazova EU 2030. godine.

Gonzales, koji predsjedavao panelom od 12 "mudrih ljudi", među kojima je bio i bivši poljski predsjednik Leh Valensa, rekao je da su "veoma initenzivne diskusije" o ovom pitanju završile usvajanjem zajedničkog stava  uprkos  različitim mišljenjima.

"EU  ne bi trebala da izgubi kredibilitet na taj način", rekao je Gonzales.

On je dodao da se Brisel ne može jednostrano povući ako pregovori počnu sa bilo kojom zemljom.

"Ukoliko EU smatra da nema dovoljno prostora za manevrisanje u cilju okončanja pregovora sa Turskom ili bilo kojom drugom zemljom onda se mora pronaći neko drugo zajedničko rješenje", rekao je Gonzales.

U zaključcima izvještaja, koji  je objavljen na 60. godišnjicu deklaracije koja se smatra osnivačkim dokumentom bloka,  navodi se da "EU mora poštovati svoje obaveze prema aktuelnim zemljama kandidatima, među njima Turskoj, i tražiti put pregovora".
U izvještaju se navodi da je EU sada na prekretnici i da će se u narednih 20 godina boriti za uticaj ukoliko se ne ujedini i dovede čvrsto rukovodstvo.

U izvještaju se upozorava na marginalizaciju u odnosu azijske ekonomske i političke gigante u odsustvu velikih reformi.

Bez značajnih reformi EU može biti marginalizovana i postati nevažno zapadno poluostrvo azijskog kontinenta, navodi se u izvještaju.

"Mi ćemo savladati sve izazove pred nama samo ako svi i političari, građani, poslodavci i radnici zajedno se angažuju radi istog cilja  koji definiše moderno doba", navodi se u izvještaju.

Finansijska i ekonomska kriza još više čini neophodnim ekonomsko  ujedinjenje bloka, dodaje se u izvještaju.

"EU je hitno potrebno zajedničko ekonomsko upravljanje ako želimo da izbjegnemo asimetrične šokove koji proizlaze iz koegzistencije naše monetarne unije i jedinstvenog tržišta sa  različitim ekonomskim politakama", navodi se u izvještaju.