Svijet
0

EU: Grčka očekuje okončanje razdoblja neizvjesnosti

FENA
Evangelos Venizelos
Evangelos Venizelos
Grčki ministar finansija Evangelos Venizelos izjavio je da sa sastanka eurogrupe u ponedjeljak u Bruxellesu očekuje okončanje dugog razdoblja neizvjesnosti, dodajući da će se razgovori o tehničkim pitanjima voditi do posljednjeg trenutka.

"Grčka dolazi na današnji sastanak eurogrupe nakon što je ispunila sve uvjete za odobravanje novog programa. Očekujemo da se danas okonča dugo razdoblje neizvjesnosti, koje nije koristilo ni grčkom ekonomijom ni eurozoni u cjelini. Evropa zna da je važno poslati jasnu poruku s konačnim i provedivim odlukama i čvrstim pravilima koja se ne mijenjaju stalno", rekao je Venizelos po dolasku na sastanak ministara finansija 17 zemalja eurozone koji bi trebali odobriti drugi paket pomoći Grčkoj od 130 milijardi eura.

Venizelos je rekao da će se pregovori voditi do posljednjeg trenutka.

"Pregovori se nastavljaju do posljednjeg trenutka. Ima tehničkih problema, razmatraju se prioriteti institucionalnih partnera ili zemalja članica, što utiče na ozračje u pregovorima", rekao je Venizelos.

"Grčki narod, sa svoje strane, šalje Evropi poruku da hoće podnijeti potrebne žrtve kako bi zemlja ponovno zadobila svoje mjesto u evropskoj porodici. Za Grke je to pitanje nacionalnog dostojanstva i strateškog nacionalnog izbora", rekao je grčki ministar.

Drugi program pomoći Grčkoj uključuje 130 milijardi eura od EU-a i MMF-a i još 100 milijardi eura, na koliko će biti smanjen grčki dug otpisom polovine potraživanja od privatnog sektora.

Više ključnih članica eurozone izrazilo je proteklih dana uvjerenost da će drugi paket pomoći Grčkoj u ponedjeljak biti potvrđen. Konkretna isplata pomoći bit će praćena s dosad nezabilježenim nadzorom provedbe reformi i štednje, uključujući i zasebni blokirani račun, koji će biti jamstvo da će Grčka otplaćivati svoje dugove.

Grčka bi prva sredstva iz novog paketa pomoći trebala dobiti najkasnije do 20. marta, kada joj na naplatu stiže 14,5 milijardi kreditnih obaveza. U suprotnom morala bi otići u nekotrolirani stečaj.