Istraživanje i razvoj firmi
0

EU firme pretekle američke po rastu ulaganja

FENA
Evropska komisija je saopćila u srijedu u svom godišnjem izvještaju da su investicije u istraživanje i razvoj kompanija koje se nalaze u EU porasle za 8,8 posto, dok su u kompanijama u SAD-u porasle za 8,6 posto, čime su evropske kompanije pretekle američke po rastu ulaganja u taj sektor prvi put u pet godina.

Tri evropske kompanije nalaze se među vodećih deset u investicijama u to područje: Nokia na petom mjestu, s ulaganjima od 5,3 milijarde eura, Volkswagen na devetom i Daimler na desetom.

Najveći svjetski investitori u istraživanje i razvoj u finansijskoj godini 2007/2008. bili su Microsoft s 5,6 milijardi eura, potom General Motors i Pfizer, sve američke kompanije.

"Trendovi pokazuju i povećanu prodaju i rast profita kompanija u EU-u, a prvi put u pet godina rast investicija u istraživanje i razvoj u evropskim kompanijama veći je nego u američkim", kaže se u saopćenju Evropske komisije.

Prodaja u kompanijama u EU-u narasla je za sedam posto, a profit EU kompanija povećao se za 12,2 posto.

Kompanije iz brzorastućih ekonomija nastavile su pokazivati snažan rast ulaganja u istraživanje i razvoj. Tokom posljednje tri godine kompanije poput Petroleo Brasiliero, Petro Chine i Tata Motors imale su godišnji rast investicija u to područje od 52,6 posto, 22,2 posto i 42,6 posto.

Što se tiče sektora, područje farmaceutike i biotehnologije zadržalo je vodeću poziciju u rastu ulaganja, u sektoru automobilske industrije i autodijelova rast je bio značajno iznad trogodišnjeg prosjeka, a snažan rast u posljednje tri godine zabilježio je i sektor energetike.

Izvještaj o ulaganjima u istraživanje i razvoj Evropska komisija objavljuje jednom godišnje, prenosi Hina. Ovogodišnje je uključilo 2.000 tvrtki, 1.000 iz EU-a te još toliko iz kompanija izvan EU-a koje imaju velika ulaganja u istraživanje i razvoj.