Svijet
0

EU dobila poboljšani status u UN-u

FENA
Catherine Ashton
Catherine Ashton
Evropska unije je u utorak, na temelju odluke Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, dobila poboljšani status promatrača, što je rezultat duge borbe Bruxellesa da formalno ojača svoju ulogu i profil u aktivnostima svjetske organizacije.

UN-ova 192-člana skupština usvojila je rezoluciju o davanju novog status EU-u, sličnog onom kakav imaju Vatikan i Palestina, sa 180 glasova za i nijednim protiv, dok su Zimbabve i Sirija bili suzdržani, a 10 zemalja nije glasalo, prenio je Reuters.

Prošle godine EU je već pokušala steći takav status, ali zbog protivljenja malih država i regionalnih organizacija to nije uspjela. Glasanje za rezoluciju pokazalo je da je u UN-u prevladalo raspoloženje u korist EU-a.

Predstavnici EU-a sada su dobili pravo da sudjeluju u debatama i odgovaraju na pitanja o Uniji. Također imaju pravo govoriti u grupi zemalja koju predstavljaju, što međutim ne znači da su pojedine države članice EU-a to pravo izgubile.

Ovim će EU napokon imati neka prava kao ostali punopravni članovi UN-a, poput prava davanja prijedloga i amandmana, pravo na repliku ili pravo na davanje primjedaba tokom rasprave. Također to uključuje i dodatna mjesta za ministricu vanjskih poslova EU-a Catherine Ashton i njene dužnosnike.

Neke zemlje su ocijenile da je to presedan koji treba da slijede i druge regionalne organizacije, poput Afričke unije i Arapske lige, i očekuju podršku EU-a njihovom eventualnom zahtjevu za takav status.