Jose Manuel Barroso
0

'EU će zadržati povelju o energetici'

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Jose Manuel Barroso, predsjednik Evropske komisije, izjavio je u petak da Evropa ne namjerava da odustane od Povelje o energetici, iako je Rusija osporava.
  • Ne bi trebalo odbaciti sporazume koji postoje već godinama. Spremni smo da razmotrimo prijedloge Rusije, ali izrađujući nove sporazume koji će se temeljiti na već postojećim, rekao je on na brifingu, na zatvaranju samita EU-Rusija u Khabarovsku, na krajnjem ruskom istoku, prenosi AFP.

Ruski predsjednik Dimitrij Medvedev izjavio je nešto ranije da "Rusija ne učestvuje i ne namjerava učestvovati u Povelji o energetici".

  • Povelja, u sadašnjem obliku, ne bi mogla spriječiti krize, rekao je ruski predsjednik, naglasivši da je i Ukrajina bila njena članica te da je ona lično "ismijala" Povelju i njene prateće sporazume u trenutku velike gazne krize početkom godine, kada je veliki broj evropskih zemalja ostao bez gasa.

  • To znači da nam trebaju novi mehanizmi, odgovornost, arbitraža, kako bi se izbjeglo da svaki put pribjegavamo političkom rješenju, naglasi je Medvedev.

Medvedev je, ipak, želio biti pomirljiviji, pa je dodao da "energetika nije bojno polje, već obratno, to je ono što nas treba ujediniti, gdje treba garantirati udobnost milionima Evropljana".

Vraćajući se na rusko-ukrajinsku krizu, Barroso je rekao: "Što se tiče energetike, siguran sam da se povjerenje i predvidivost mogu ponovo uspostaviti. Ne treba dozvoliti da ponovo dođe do problema u isporuci i izvozu gaza".

Povelju o energetici usvojila je 1991., po prestanku hladnoga rata, 51 država, kako bi se sa zemljama istočne Evrope i bivšeg SSSR-a olakšala saradnja u domenu energetike .

Ugovor o Povelji, koji je od 1994. potpisalo 49 zemalja i Evropska unija, ali Rusija nije nikada ratificirala, ima za cilj da poboljša sigurnost u snabdijevanju energetskim proizvodima te da usavrši proizvodnju, transport i raspodjelu energije.