Svijet
0

EU će proširiti pregovore s Turskom na još dvije oblasti

FENA
Evropska unija prihvatila je u ponedjeljak da proširi pregovore s Turskom o članstvu u Uniji na još dvije oblasti, izjavio je jedan evropski diplomata.

Odluka je uslijedila nakon što je Francuska spriječila Bruxelles da u pregovorima otvori poglavlje o turskoj ekonomskoj i monetarnoj politici, podsjeća agencije Reuters.

"Donijeli smo odluku o otvaranju dvaju poglavlja: statistike i finansijske kontrole", rekao je diplomat koji sudjeluje u pripremama za pregovore.

Evropska unije je prošle godine suspendirala pregovore o osam od ukupno 35 oblasti pošto Turska nije ispunila zahtjev EU-a da otvori svoje luke i aerodrome kiparskim prijevoznicima.

Glavni turski pregovarač s EU-om ministar ekonomije Ali Babacan rekao je u ponedjeljak ujutro da će Ankara nastaviti ulagati napore kako bi ispunila uvjete za priključenje Uniji bez obzira na to da li će Bruxelles pristati na nastavak pregovora u spornim oblastima.

"Bez obzira na to koja su poglavlja otvorena, a koja zatvorena, integrirat ćemo naše zakonodavstvo i čekati" dok EU ne bude spremna da prihvati Tursku za članicu", rekao je Babacan na konferenciji za novinare u Istanbulu.