Catherine Ashton
0

EU će dati Tunisu 250 miliona eura do 2013.

FENA
Catherine Ashton (Foto: AP)
Catherine Ashton (Foto: AP)
Evropska unija će izdvojiti više od 250 miliona eura za Tunis do 2013. godine i pomoći da se u martu organizira međunarodna konferencija o političkim i ekonomskim reformama, izjavila je u ponedjeljak u Tunisu visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

"Sada ćemo odmah izdvojiti 17 miliona eura za pomoć vladi. Bit će još 258 miliona eura od EU-a do 2013", kazala je Ashton prilikom posjete galvnom gradu Tunisu.

Ashton je kazala da će tuniski premijer Mohamed Gannouchi organizirati u martu u Kartagi međunarodnu konferenciju o političkim i ekonomskim reformama uz pomoć Evropske unije.

"EU će aktivno pomagati organiziranje međunarodne konferencije za koju bi Tunižani željeli da bude u martu", kazala je ona.

Unija sada daje Tunisu godišnje između 80 i 90 miliona eura nepovratnih sredstava. Evropska investicijska banka (BEI) je odobrila 2010. godine kredit od 500 miliona eura za infrastrukturu.

Ashton je izrazila nadu da će biti ratificiran "napredni status" Tunisa u EU poslije predsjedničkih i općih izbora predviđenih za šest mjeseci.

EU je u maju 2010. godine započela s režimom svrgnutog predsjednika Zinea el Abidina Ben Alija pregovore o davanju naprednog statusa Tunisu, što bi otvorilo put povoljnijim carinskim tarifama i liberalizaciji viznog režima.

Od otvaranja pregovora nije bilo značajnijeg napretka.