Obećali pomoć Libiji
0

EU: Blizu je kraj Gadafijevog režima

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
"Kraj Gadafijevog režima se približava", ocijenio je u ponedjeljak glasnogovornik visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku politiku Catherine Ashton i pozvao libijskog lidera da "odmah" napusti vlast.

"Čini se da prisustvujemo kraju Gadafijevog režima", ocijenio je glasnogovornik Michael Mann za agenciju AFP.

On je pozvao libijske pobunjenike da se suzdržavaju na terenu dok se vodi odlučna borba za Tripoli i da poštuju težnje libijskog naroda za stvarnom demokratskom promjenom.

"Važno je da snage opozicije u potpunosti poštuju humanitarno pravo i ljudska prava i da štite građane", kazao je on.

"Bitno je da vlasti djeluju imajući u vidu poštivanje težnji koje su izrazili libijski pobunjenici za uspostavljanje demokratske, pravedne i prosperitetne Libije", dodao je glasnogovornik.

"Libija je na početku tranzicijskog procesa", istakao je glasnogovornik i obećao "konkretnu i političku" pomoć Evrope "u narednim danima, mjesecima i godinama".

Gadafijevi dani odbrojani

Pukovniku Moameru Gadafiju su "dani odbrojani", izjavio je u nedjelju glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest, dok predsjednik Barack Obama na ljetovanju u Massachusettsu prima redovne brifinge o dramatičnoj situaciji u Libiji.

Glasnogovornik Earnest rekao je novinarima da je ujutro američkog predsjednika o stanju u Libiji izvijestio jedan od njegovih najbližih saradnika za nacionalnu sigurnost, koji je na otoku s Obamom.

"Jutros je predsjednika o situaciji u Libiji izvijestio John Brennan, zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost, uključujući i informacije od našeg tima u Bengaziju", rekao je u Earnest u saopćenju.

"Tim za nacionalnu sigurnost nastavit će izvještavati predsjednika o toj situaciji", dodao je.

Govoreći o libijskim pobunjenicima, Earnest je rekao: "Sjedinjene Države nastavljaju komunicirati i usko sarađivati s našim saveznicima, partnerima i Nacionalnim prijelaznim vijećem (TNC). Vjerujemo da su Gadafiju dani odbrojani, te da libijski narod zaslužuje pravednu, demokratsku i mirnu budućnost", prenijela je Hina.

SAD je u martu imao vodeću ulogu na početku vojne operacije zapadnih saveznika protiv Gadafijeva režima, no kasnije je vođenje operacije prepušteno NATO-u.