Državna pomoć
0

EU bi trebalo da isplaćuje 15 milijardi eura godišnje

FENA
Evropska komisija preporučuje doprinos Evropske unije od 15 milijardi eura godišnje kao državnu pomoć koju bi bogate zemlje isplaćivale do 2020. siromašnim zemljama u borbi protiv klimatskih promjena, izjavio je u srijedu švedski premijer Fredrik Reinfeldt.

"Komisija je odredila do 15 milijardi eura evropski udio", državni doprinos svih industrijski razvijenih zemalja, kazao je Reinfeldt, čija zemlja predsjedava Evropskom unijom, na margini konferencije o klimatskim promjenama u Bruxellesu.

Prema evropskom diplomatskom izvoru, Komisija procjenjuje na 100 milijardi eura pomoć koja je potrebna zemljama u razvoju u borbi protiv klimatskih promjena.

"To znači da bi evropski udio išao do 30 posto od ukupno od 100 milijardi", ali bi državni udio bio polovina, do 15 milijardi, precizira ovaj izvor. Preostali dio bi dolazio od resursa tržišta ugljem u EU-u.

Ova brojka navedena je u dokumentu koji Komisija treba zvanično da dostavi u četvrtak. On će poslužiti kao osnovni dokument evropskim zemljama da se nađe zajedničko rješenje tokom pregovora Evropske unije na međunarodnoj konferenciji o klimatskim promjenama, koja će biti održana u Kopenhagenu od 7. do 18. decembra.

"To je polazna tačka. Ona će biti razmatrana sa svim državama članicama", precizirao je Reinfeldt.