Svijet
0

EU bi mogla ublažiti stav prema Kubi

FENA
Catherine Ashton (Foto: AFP)
Catherine Ashton (Foto: AFP)
Zemlje Evropske unije bi u ponedjeljak mogle lagano ublažiti svoj stav prema Kubi nakon nedavnih oslobađanja političkih zatvorenika, doznaje se iz evropskih diplomatskih izvora.

U petak je visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton pozdravila nova slobađanja kubanskih zatvorenika koja su dan ranije objavljena u Havani, na dan kada je Evropski parlament dodijelio nagradu Saharov za slobodu mišljenja disidentu Guillermu Farinasu.

Kubanska vlada je u julu dala zeleno svjetlo da se roku od četiri mjeseca oslobode 52 od 75 disidenata osuđenih 2003. godine.

Trideset i devet političkih zatvorenika je već izašlo iz zatvora i emigriralo u Španiju. Trinaest disidenata odbija da ode u egzil.

Zbog poboljšanja na tome planu evropske zemlje bi trebalo da na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak u Luxembourgu naprave neki korak.

"Mislim da će ministri procijeniti situaciju i razgovarati o tome koji je najbolji način da se podrže promjene na Kubi", izjavila je glasnogovornica Catherine Ashton Maja Kocijančić ne ulazeći u detalje.

Prema diplomatskim izvorima, EU će zvanično zadržati "zajednički stav" koji ima prema Kubi od 1996.

Taj stav povezuje svaki dijalog između EU-a i Kube s poštivanjem ljudskih prava i s napredovanjem demokratije na otoku. On može biti ublažen jedino ako to 27 članica odluči jednoglasno.

I nekoliko glavnih gradova u bivšim zemljama istočne Evrope koje su živjele pod komunističkim jarmom i dalje je strogo prema Castrovom režimu.