Rusija
0

Etnički nemiri u Moskvi, uhapšeno 1.000 osoba

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ruska policija je saopćila u srijedu da je uhapsila oko hiljadu ljudi kako bi spriječila izbijanje rasno i etnički motiviranih nemira.

Opasnost od eskalacije sukoba između ekstremista s ruske desnice i članova etničkih grupa porijeklom s Kavkaza i iz srednje Azije prijetila je da poremeti život u Moskvi i još nekim ruskim gradovima.

Dopisnik BBC-a iz Moskve izvijestio je da su na ulice u centru Moskve izašle hiljade policajaca sa zadatkom da spriječe veće nemire i širenje sukoba ekstremista i etničkih grupa - i već tokom prije podneva je uhapšeno oko hiljadu potencijalnih izazivača nereda s obje strane.

Prilikom pretresa i hapšenja širom glavne željezničke stanice, u središnjoj Moskvi, policija je zaplijenila noževe i drugo oružje kod većeg broja ljudi.

Nakon ove preventivne akcije, policijske jedinice su obilazile grad s jednog na drugi kraj nastojeći spriječiti da dvije suprotstavljene grupacije dođu u neposredni kontakt - ali je usprkos policijskom naporu javljeno da je okršaja bilo u više dijelova Moskve.

Najnoviji val nasilja i uličnih nemira je izazvan događajima od subote, kada je oko pet hiljada nogometnih huligana i desničarskih ekstremista divljalo na ulicama nedaleko od Kremlja, sjedišta ruske vlade. Oni su time izražavali protest protiv policijske reakcije na ubojstvo jednog nogometnog navijača iz Moskve, kojega je navodno ubio čovjek porijeklom iz južne Rusije početkom decembra.

Ulični sukobi do kojih je došlo u srijedu su, kako se vjeruje, reakcija na ranije rasističke skupove - slične skupu na kojem se dogodilo ovo ubojstvo. Policija je u subotu kritizirana zato što nije reagirala dovoljno brzo da spriječi nasilje, a čule su se kritike i da su organi vlasti "mekani" prema rasistima u Rusiji.

Kritičari vladinih službi kažu da ono što vide na ulicama nameće pitanje: koliko je Kremlj sposoban kontrolirati ksenofobiju u zemlji i samovolju ekstremističkih skupina koje na ulicama ruskih gradova napadaju ljude druge rase?