Svijet
0

Etiopski vojnici napuštaju Somaliju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Etiopski vojnici koji podržavaju prozapadnu somalsku vladu u utorak su napustili svoje glavne baze u Mogadishu, što bi moglo donijeti neizvjesnost u ovu zemlju u haosu.

Brojni stanovnici bili su oduševljeni odlaskom vojnika koje su smatrali okupatorima, iako neki analitičari smatraju da će oni ostaviti vakuum u vlasti i dovesti do novog nasilja islamističkih pobnunjenika koji se bore protiv vlade i između sebe.

"Uzvikivali smo 'Slava Allahu' koji je otjerao te vojnike iz naše zemlje", izjavio je Reutersu mještanin Hussein Awale, dok su se stotine ljudi okupile u jednoj vojnoj bazi na sjeveru grada koja je napuštena tokom noći.

Pobunjenici se bore protiv prijelazne vlade i etiopskih snaga već dvije godine, otkako je vlada u Addis Ababi poslala vojnike da pomognu u protjerivanju grupe Vijeća islamskih sudova iz Mogadishua.

Više od 16.000 civila je ubijeno a milion ih je bilo prisiljeno napustiti domove. Nezadovoljna podjelama u somalskoj vladi i troškovima operacije, Etiopija je odlučila da povuče oko 3.000 svojih vojnika.

Etiopski zapovjednici nisu bili dostupni radi komentara svojih posljednjih poteza. Glasnogovornik islamističke opozicije izjavio je, međutim, kako mu je rečeno da će svi etiopski vojnici napustiti grad u utorak.

"Etiopski vojnici napustili su svoje strateške baze u Mogadishu a ostali će se povući danas", izjavio je Olad Roble iz Alijanse za ponovno oslobađanje Somalije.

Zemlja, za koju Washington dugo strahuje da će postasti raj za militante, uvučena je u građanski rat već 18 godina.