Svijet
0

Etiopija: U tri eksplozije ranjene 42 osobe

FENA
U tri eksplozije u etiopskom gradu Jijiga tokom vikenda povrijeđene su 42 osobe, javila je u ponedjeljak etiopska državna novinska agencija.

Izgleda da su eksplozije, koje su se desile u subotu navečer, dio usklađenih napada u prijestonici etipopske regije Somali, oko 485 km zapadno od Addis Ababe, blizu somalijske granice, saopćili su zvaničnici.

"Tri eksplozije desile su se u hotelu Central, kafeu London i porodičnom kafeu u gradu Jijiga skoro istovremeno oko 20 sati u subotu", izjavio je Abdulahi Hassan, upravnik regije Somali za ENI, prenosi Reuters.

Od 42 ranjena, njih 23 je u ozbiljnom stanju, kazao je.

On je nazvao eksplozije "jalovim pokušajima da se prekinu trenutni razvojni programi u regiji", sudeći po agenciji ENA.

Eksplozije su relativno rijetke u Etiopiji, ali je glavni grad Addis Ababa u ovoj godini bio zahvaćen nizom misteroiznih eksplozija. Najmanje osam eksplozija odjeknulo je gradom u ovom mjesecu. Četiri osobe su poginule, a ranjeno su najmanje 43.

Ta zemlja Roga Afrike svjedokom je porasta građanskih nemira otkako su se demonstranti koji su protestirali protiv izbornih rezultata sukobili sa snagama sigurnosti dva puta u ovoj godini, a najmanje 80 ljudu ubijeno je u tim sukobima.

Etipija, druga supsaharska zemlja po broju stanovnika, također ima nekoliko naoružanih pobunjeničkih pokreta koje se optužuje za napade u prošlosti.