Nakon 40 godina
0

ETA prestaje s pucnjavama i napadima

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Baskijska separatistička grupa ETA objavila je konačan prekid vatre uključujući pucnjave i bombaške napade. U izjavi koju su dostavili BBC-u Eta je pozvala špansku i francusku vladu da započnu proces dijaloga sa njima.

"Dobili smo novu istorijsku priliku da riješimo dugogodišnji politički problem ali na miran i demokratski način. ETA je odlučila da i definitivno prekine sa napadima ali zahtjevamo od vlada Španije i Francuske da započnu dijalog kako bismo zajedno doprinjeli mirnom rješenju. Ovom deklaracijom ETA objavljuje svoju konačnu odluku i čvrsto stoji iza nje", navodi se u deklaraciji o prekidu vatre.

Ova njihova deklaracija prekinula bi kampanju nasilja grupe, koja je u poslednjih 40 godina ubila više od 800 ljudi. Španski poslanici su odmah objavili da je ovo pobjeda demokratije, razuma i zakona.

"Nakon 40 godina ubistava, bombaških napada i toliko horora i smrti, ovo je zaista pobjeda razuma. Ovakve stvari se nikad više ne smiju ponoviti nigdje", rekao je premijer Španije Jose Luis Rodriguez Zapatero.

Nova španska vlada koja će se formirati nakon izbora u novembru, baviće se ovom novonastalom situacijom. Zapatero, trenutni premijer Španije neće se opet kandidovati.

Nekoliko dana prije deklaracije organizovana je konferencija na kojoj su bili i bivši sekretar UN-a Kofi Annan kao i mnog borci za mir iz Sjeverne Irske, koji su pozvali članove Etae da polože svoja oružja i traže mirno riješenje.

Španska vlada je pomalo neodlučna da se upusti u nove pregovore imajući u vidu da su prošli propali. ETA je i 2006. objavila prekid vatre, a nedugo nakon toga izveli su bombaški napad na aerodrom u Madridu ubijajući dvoje ljudi.

Ovo nije jedini put da je ETA objavila prekid vatre, a zatim prekršila riječ. Međutim, ovaj put se vjeruje da je ETA ozbiljna, jer u zadnje dvije godine nije bilo ubijanja, niti protesta kao podrška ovoj organizaciji. Posljednjih godina organizacija je i oslabljena jer su nekoliko vođa uhapšeni i u zatvoru.