Portugal
0

ETA planirala bjekstvo svojih aktivista iz zatvora

FENA
Nezavisna baskijska oružana organizacija ETA pokušala je da organizira bjekstvo svojih zatvorenika iz zatvora Huelva, izvještavaju u subotu španski mediji, navodeći izvore protuterorističke borbe.

Tri aktivista ETA-e, iz zatvora Huelva, odvedena su u subotu iz svojih ćelija na saslušanje pred civilnom gardom o ovoj aferi, dok je djevojka jednog od njih uhapšena, javila je agencija Europa Press.

Među njima je i Gorka Garcia Sertutxe, koji izdržava kaznu od 109 godina zatvora za pokušaj neuspjelog ubistva na španskog kralja Juana Carlosa 1995.

Ministarstvo unutarnjih poslova nije moglo odmah u subotu da potvrdi ove informacije.

Prema baskijskoj novinskoj agenciji Vasco Press, ETA je planirala da izvede spektakularno bjekstvo pomoću helikoptera iz Portugala.

Prema jednoj od pretpostavki istražitelja, ETA je planirala da ukloni porodicu jednog pilota helikoptera kako bi ga natjerali da učestvuje u bijegu, s tim da s helikopterom sleti u dvorište zatvora Huelva, piše Vasco Press.

Plan o bijegu otkriven je u dokumentaciji koja je pronađena prilikom hapšenja političkog vođe ETA-e Franciska Javiera Lopeza Pene 20. maja 2008. u Bordeauxu.