Svijet
0

ETA objavila kraj prekida vatre

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Baskijska separatistička organizacija (ETA) objavila je u utorak rano ujutro da će od srijede prekinuti stalni prekid vatre objavljen 22. marta 2006., navodi se u saopćenju dostavljenom baskijskom dnevnom listu Berria.

Kraj stalnog prekida vatre, koji je na snazi od 24. marta 2006., stupa na snagu u srijedu u ponoć po lokalnom vremenu, precizirano je u saopćenju.

Prema ETA-i, "nisu postignuti minimalni uvjeti za nastavak pregovaračkog procesa" koji je pokrenula španska socijalistička vlada. Naoružani pokret navodi da će od srijede "braniti Euskal Herriu (zemlja onih koji govore baskijski jezik Euskara) oružjem, i to na svim frontovima".

Baskijski separatisti brane samoopredjeljenje Euskala Herrie, sastavljene od španske Baskije, španske autonomne regije Navarre i francuske Baskije.

ETA, odgovorna za 819 mrtvih tokom skoro 40 godina borbe za nezavisnost Baskije, na sjeveru Španije, počinila je snažan napad 30. decembra prošle godine, što je prva tragična akcija u posljednje tri i po godine, u kojem su ubijene dvije osobe. Prekidajući primirje, oni okončavaju mirovne napore koje je preuzela socijalistička vlada Josea Luisa Rodrigueza Zapatera.

ETA je objavila da smatra da je njen prekid vatre kao i uvijek na snazi, ali da ostavlja sebi mogućnost da odgovori na svaku "agresiju" španske države protiv Baskije.

U saopćenju od utorka, ETA opravdava odluku okončanja primirja optužujući vladu da "na prekid vatre i dalje odgovara hapšenjima, mučenjima i proganjanjem".

Od svog dolaska na vlast u aprilu 2004. Zapatero traži mir s ETA-om, što je i jedan od prioriteta njegovog mandata.