Svijet
0

Estonski predsjednik smatra da nema razlike između nacista i sovjeta

FENA
Estonski predsjednik Toomas Hendrik Ilves pokrenuo je u utorak verbalni rat između Estonije i Rusije izjavom da nema razlike između nacističke invazije na njegovu zemlju tokom Drugog svjetskog rata i sovjetske okupacije koja je potom uslijedila.

Odajući počast kratkotrajnoj nezavisnoj estonskoj vladi koju je Crvena armija pomela 22. septembra 1944. godine, kada su se nacističke trupe povukle pred sovjetskom ofanzivom, Ilves se usprotivio tezi Moskve da je oslobodila Estoniju.

"Istina je da su Crvena armija i njen NKVD (Staljinova politička policija) oslobodile Estoniju isto kao što su to Wermacht i Gestapo učinili prije njih", kazao je on na jednoj komemorativnoj svečanosti.

"S estonskog gledišta, nema razlike između nacista i komunista. I jedni i drugi su djelovali brutalno i pokorili Estonce. Ni nacisti ni komunisti nisu tolerirali demokraciju i to je poznato svakom Estoncu", dodao je on.

Nacistička Njemačka je napala SSSR 1941. godine prekinuvši njemačko-sovjetski pakt koji je Moskvi omogućio da okupira baltičke zemlje 1939. godine. Ali, Crvena armija se vratila 1944. godine pobijedivši njemačke trupe.

Hiljade Estonaca su deportirane u Sibir tokom dvije uzastopne okupacije. Neki su prisiljeni na egzil, kao porodica Ilves, tako da je budući predsjednik rođen u Švedskoj, a odrastao u SAD-u.

Tri baltičke zemlje, Estonija, Letonija i Litvanija, ponovo su dobile nezavisnost 1991. godine, nakon raspada Sovjetskog saveza. Otkako su postale članice NATO-a i Evropske unije 2004. godine, održavaju vrlo napete odnose s Moskvom.