Svijet
0

Estonija za manje od dva mjeseca uvodi euro

FENA
Foto: Press Assoc.
Foto: Press Assoc.
Praktične pripreme za uvođenje eura u Estoniji, koja će od 1. januara sljedeće godine postati 17. članica eurozone, dobro napreduju, ocijenila je u petak Evropska komisija u svom izvještaju.

"Drago mi je što ću moći pozdraviti Estoniju kao članicu eurozone u januaru. Pripreme u financijskom sektoru dobro su napredovale i vlasti provode informativnu kampanju o euru. Uvjeren sam da će sve proteći dobro i da će Estonija nastaviti voditi stabilnu i zdravu proračunsku i makroekonomsku politiku koje će omogućiti zemlji da u potpunosti iskoristi prednosti eura", istaknuo je povjerenik Evropske komisije za ekonomska i monetarna pitanja Olli Rehn.

Komisija je u petak prihvatila izvještaj o praktičnim pripremama u Estoniji za zamjenu estonskih kruna u eure. Estonija za manje od dva mjeseca postaje 17. članica eurozone, koju čine zemlje sa zajedničkom valutom. S ulaskom Estonije broj stanovnika eurozone popet će se na 330 milijuna.

Tokom prve dvije sedmice u Estoniji će biti u optjecaju i krune i euri, a u trgovinama će, kad god je moguće, vraćati ostatak u eurima kako bi se zamjena valuta obavila što prije.

Krajem augusta u Estoniji je potpisan sporazum između maloprodaje, financijskih institucija i lokalnih vlasti kojim su se obvezali da neće, kroz zamjenu valuta, neopravdano podizati cijene, što se ranije znalo događati pri uvođenju eura.