Svijet
0

Estonija od danas u eurozoni

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Estonija od danas uvodi euro i tako postaje nova, 17. članica evrozone.

U ponoć je 1,3 miliona Estonaca reklo zbogom svojoj kruni, koja je uvedena 1992. godine umjesto sovjetske rublje.

Estonija je tako postala 17. članica eurozone i treća bivša komunističke država koja je uvela euro, nakon Slovenije, koja je to učinila 2007. i Slovačke u kojoj je euro zvanična valuta od 2009. godine.

Većina anketa je pokazala da je oko 50 odsto Estonaca za prelazak na evropsku valutu, dok je 40 odsto protiv.

Mnogi strahuju od povećanja cijena, neki su zabrinuti zbog prelaska na euro, a neki žale za nacionalnom valutom koja je stvorena nakon odvajanja od SSSR.

"Bez sumnje, priključenje evrozoni je najznačajnije dostignuće ove vlade", izjavio je ranije premijer Estonije Andrus Ansip. 

Banka Estonije ranije je saopštila da će zamjena kruna za eure, bez provizije, moći da se obavlja u svim bankama do 30. juna sljedeće godine, dok će poslije toga, do kraja 2011, zamjena biti moguća samo u određenim bankama. Sama Banka Estonije mijenjaće krune za evre bez ograničenja roka.
Estonija je jedina članica Evropske unije koja danas ulazi u eurozonu. Ostale pribaltičke zemlje i niz drugih članica EU, kako se očekuje, ulaziće u eurozonu počev od 2014. godine.

Estonija je, u odnosu na standarde u eurozoni, siromašna zemlja. Prosječna mjesečna plata u trećem kvartalu iznosila je 760 eura, dok je nezaposlenost 15,5 odsto, a u eurozoni je 10,1 odsto.