Svijet
0

Esref Gani Ahmadzai novi predsjednik Afganistana

Anadolija
Esref Gani Ahmadzai će obnašati dužnost novog predsjednika Afganistana.

Nezavisna izborna komisija Afganistana proglasila je Esrefa Ganija Ahmadzaija novim predsjednikom te zemlje. 

Predsjednik izborne komisije Ahmet Yusuf Nuristani izjavio je da je Ahmadzai pobjedio u drugom krugu predsjedničkih izbora održanih 14. juna u Afganistanu. 

Nuristani nije davao informacije u vezi sa brojem glasova koje je osvojio Ahmadzai no izrazio je zadovoljstvo zbog postignutog sporazuma između dvojice kandidata. 

Dvojica kandidata za predsjednika Afganistana Abdullah Abdullah i Esref Gani Ahmadzai potpisali su sporazum o podjeli vlasti i uspostavljanu vlade nacionalnog jedinstva. Prema sporazumu, pobjednik na izborima će obnašati dužnost predsjednika zemlje dok će drugi kandidat biti visoki zvaničnik sa ovlastima sličnim ovlastima premijera. 

Potpisani sporazum također nalaže da predsjednik zemlje nakon preuzimanja dužnosti formira komisiju za promjenu ustava. 

Evropska unija (AA) i NATO pozdravili su uspostavljanje političkog sporazuma između dvojice kandidata za predsjednika Abdullah Abdullaha i Esrefa Ganija Ahmedzaija za formiranje vlade nacionalnog jedinstva.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen u pisanoj izjavi poručio je da su dvojica kandidata pored svih poteškoća uradili svoje obaveze. 

"Savjetujem ih da sada u duhu političkog partnerstva preuzmu odgovornost", kazao je Rasmussen, dodavši da očekuje da se u što kraćem roku okonča izborni proces, stupi na dužnost novi predsjednik te da se potpišu neophodni sigurnosni sporazumi sa SAD-om i NATO-om. 

Prema njegovim riječima, potpisivanje sporazuma od velike je važnosti za stabilnost Afganistana i nastavak podrške međunarodne zajednice. 

Abdullah Abdullah i Esref Gani Ahmadzai u prvom krugu izbora osvojili su najveći broj glasova. U drugom krugu izbora pravo glasa koristilo je osam miliona stanovnika, a izborni proces našao se u ćorsokaku nakon što su se pojavile tvrdnje da je kandidat Abdullah Abdullah "varao" na izborima. 

Abdullah i Ahmadzai su nakon toga uz posredstvo ministra vanjskih poslova SAD-a Johna Kerrya sklopili dogovor o ponovnom prebrojavanju glasova te da pobjednik izbora formira vladu nacionalnog jedinstva, javlja Anadolu Agency (AA).